Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Administrera användare

Denna sida riktar sig till dig som är site administrator. En av de saker du kan göra som Site administrator är att lägga till användare och dela ut olika behörigheter till dem. Detta är ett viktigt ansvar, och det är bra om du har tänkt igenom vad olika sorters användare ska få göra på webbplatsen. Behörigheten Site Administrator är det bara Webbavdelningen på sektionen Kommunikation som kan dela ut. 

Ge behörighet efter godkänd utbildning

Innan du som site administrator ger publicister behörigheter till din webbplats, har du som ansvar att se till att de anmäls till rätt Drupalutbildning och blir godkända där. 

Det finns några undantag – om ni har ett kalendarium på webbplatsen så krävs bara att du lägger till användarna som ska lägga in händelser med behörigheten "Calendar Writer", de behöver ingen utbildning. Samma sak gäller om ni jobbar med innehållstypen personliga sidor på webbplatsen, du kan dela ut behörigheten "Personel" till dina användare utan att de gått en utbildning.

Lägga till användare

För att lägga till en användare så går du in på menyn "Users" -> "Add CAS User".

Då kommer du till vyn där du kan lägga till användare via deras Lucat-ID. Börja med att skriva in personens Lucat-ID under "CAS username", välj lu.se i email-boxen, och välj sedan vilken eller vilka roller (behörigheter) personen ska ha på webbplatsen. Det går att lägga till flera ID:n på rad om du vill skapa flera användare med samma behörighet på en gång.

Klicka på "Create new accounts".

Läs om de olika rollerna (behörigheterna) som finns i Drupal

Editera användare

När användaren är skapad hittar du den under Users -> List all users

Klickar du på Edit så kan du till exempel ändra behörigheterna eller blockera användaren från Drupal om det skulle vara aktuellt. Lösenordet här är helt verkningslöst utan det är det lösenord som användaren själv har valt till sitt Lucat-ID  som gäller, så det lämnar du tomt.

Behörighet till en viss del av webbplatsen

Det är möjligt att ge en användare behörighet till en begränsad del av webbplatsen genom att välja vilka sektioner den ska ha tillgång till (observera att användaren även kommer ha tillgång till sidor som ligger utanför någon sektion). I editeringsläget för användaren ser du till att rollen "section writer" är ikryssad. Gå sedan till fliken Workbench Access, där sektioner kopplade till menyträdet visas. 

Där kryssar du i vilka sektioner användaren ska ha tillgång till (användaren får då automatiskt tillgång till alla undersidor i sektionen också). Om man inte kryssar i något alls, så kommer användaren med rollen "secton writer" endast ha tillgång till de sidor som ligger utanför någon sektion i menyn.

En användare med rollen "site writer" kan enbart redigera sidor under sektioner de är tilldelade.

"Site admin" och "Site editor" har tillgång till alla sektioner. 

Ta bort användare

För att radera ett konto går du till  Users -> List all users och letar efter personen du ska ta bort. Tryck på Edit och skrolla längst ner på sidan. Där finns den röda knappen Cancel account.

Nu är det viktigt att vara noggrann med vilket alternativ man väljer! En användare kan tekniskt vara ägare till ett innehåll, även om någon annan till exempel står som Page manager på det. Ägaren enligt Drupal brukar vara den användare som en gång skapade materialet. 

Inaktivera

Det första alternativet betyder att du inaktiverar kontot och behåller allt innehåll som har skapats av det här kontot. Det betyder att användaren inte kan logga in, men att kontot är kvar. Kontot syns också i fortsättningen i din lista, men det är obrukbart. 

Inaktivera och avpublicera allt innehåll

Nästa alternativ handlar också om att inaktivera kontot, men i det här fallet så avpublicerar du också allt innehåll som den här användaren har skapat. Så alla sidor finns kvar i Drupal, men de är avpublicerade, så allmänheten kan inte se dem. Om den här användaren skapade webbplatsens startsida så är det en dålig idé, för då avpubliceras den. Tänk på att det här inte bara gäller hela sidor utan även infoboxar och andra innehållstyper som personen kan ha skapat.

Ta bort användaren helt men behåll innehåll publicerat 

Det tredje alternativet tar faktiskt bort användaren helt och hållet, så kontot ligger inte längre kvar i Drupal. Det gör däremot innehållet, för med det här alternativet så knyts istället allt innehåll som den här användaren har producerat till ett "gästkonto". 

Vi vill dock påminna om att det är bra om allt innehåll på webbplatsen hör till en faktisk person som kan ta ansvar för det, så om du använder det här alternativet bör du gå igenom allt innehåll som hör till den anonyma användaren och tilldela det till riktiga personer genom att ändra författare.

Ta bort användaren och allt innehåll 

Det sista alternativet är riskfyllt, och vi har haft användare som har haft det riktigt jobbigt efter att ha raderat stora delar av sin webbplats på det här sättet. Användaren försvinner, men det gör också allt innehåll som den personen har skapat. Innan du använder det här alternativet så måste du verkligen försäkra dig om att innehållet antingen aldrig behövs igen, eller att du först har tilldelat det till någon annan användare genom att ändra författare. 

Är du det minsta osäker så rekommenderar vi att du alltid använder det första alternativet. Då kan du dessutom enkelt aktivera användaren igen, om det skulle bli aktuellt. 

Relaterade länkar

Support

Vid frågor, vänligen kontakta Servicedesk.

E-post: servicedesk [at] lu [dot] se

Ange alltid webbplatsens eller sidans URL som ärendet gäller.