Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Byte av analysverktyg från Google Analytics till Matomo

Information om bytet av analysverktyg för webbplatser i den universitetsgemensamma lösningen i Drupal

De verksamheter som använder sig av den universitetsgemensamma webblösningen i Drupal har erbjudits att använda analysverktyget Google Analytics för att mäta webbplatstrafiken och ta del av exempelvis besökarstatistik. Nu kommer alla som använder sig av webblösningen istället att erbjudas analysverktyget Matomo. Här kan du ta del av viktig information om bytet och du hittar svar på de vanligaste frågorna om Google Analytics, Matomo och hur bytesprocessen påverkar dig. Frågorna uppdateras kontinuerligt.

Endast webbplatsansvariga får tillgång i första skedet

Till en början kommer bara du som är registrerad som webbplatsansvarig för en webbplats i Drupal att få ett användarkonto i Matomo. Därefter finns det möjlighet för dig som webbplatsansvarig att lägga till fler publicister som användare av Matomo kopplat till den webbplats du ansvarar för. Du hittar information om hur du hanterar användare i Matomo här: Matomo – hantera användare.

Det är av extra vikt att informationen vi har registrerad om webbplatsansvariga är korrekt och stämmer. Kontrollera gärna att det är rätt person som står som webbplatsansvarig. Om du inte längre är webbplatsansvarig ber vi dig att registrera bytet av webbplats ansvarig via formuläret i länken nedan.

Registrera byte av webbplatsansvarig

Inloggning

När du har blivit inbjuden till Matomo får du ett mail med en inbjudan som är giltig i 7 dagar. Efter att du har accepterat inbjudan och registerat dig som användare hittar du inloggning på https://webbanalys.sgit.se/lu/matomo/index.php fortsättningsvis. Du behöver vara uppkopplad på Lund universitets nät, antingen på plats eller via VPN, för att få åtkomst till inloggningen.

Vanliga frågor och svar

Här kan du ta del av de vanligaste frågorna och svaren gällande Google Analytics, Matomo och övergångsprocessen. Frågorna uppdateras kontinuerligt och vi rekommenderar att du besöker den här sidan kontinuerligt för att hålla dig uppdaterad under bytet.

Du som är webbplatsansvarig ska ha fått en länk med inloggning till Matomo. 

När du har blivit inbjuden till Matomo får du ett mail med en inbjudan som är giltig i 7 dagar. Efter att du har accepterat inbjudan och registerat dig som användare hittar du inloggning på https://webbanalys.sgit.se/lu/matomo/index.php fortsättningsvis. Du behöver vara på Lund universitets när, antingen på plats eller via VPN, för att få åtkomst till inloggningen.

Google analytics är ett gratisverktyg som används för att analysera webbplatstrafik. Tjänsten registrerar vilka webbsidor besökarna använder sig av, lagrar det och presenterar det som statistik.

Alla som arbetar aktivt med webbstatistik inom den universitetsgemensamma webblösningen.

Med anledning av Cloud Act och Schrems II har förvaltningsgruppen behövt utreda frågan om hur personuppgifter lagras i de verktyg som förvaltas inom webblösningen. Utredningen har genomförts och resulterat i beslutet att byta ut Google Analytics mot en motsvarande lösning lever upp till lagkrav enligt GDPR. 

Matomo är ett analysverktyg som erbjuder funktioner som motsvarar de som vi tidigare haft i Google Analytics. Matomo erbjuder dessutom fler.

Läs mer om Matomo och funktionerna som erbjuds på sidan om Matomo.

Utöver de nya funktionerna möjliggör också Matomo för alla som arbetar med analysverktyget att uppfylla de lagkrav som ställs vid lagring av personuppgifter. Detta säkerställer Matomo genom att verktyget installeras och underhålls på egna servrar eller köper in verktyget från en leverantör som tillhandahåller analyslösningen på ett sätt som är förenligt med GDPR. 

Matomo är en open-source lösning som är väletablerad och stabil. Matomo används redan idag för Lunds universitets bloggar i Wordpress men också av flera andra organisationer inom den offentliga sektorn.

Läs mer om Schrems II och vad som gäller vid överföring av data till tredje land

Det är inte något vi kan svara på rakt av, men du kan kontakta oss via servicedesk [at] lu [dot] se så återkommer vi. Glöm inte att ange vilken eller vilka webbplatser det gäller.

Däremot är det så att du som är webbplatsansvarig för en webbplats i den gemensamma webblösningen i Drupal kommer att få ett konto i Matomo oberoende av om du tidigare haft Google Analytics aktiverat på din webbplats.

Initialt, ja. Det är det första steget. Men när övergången skett så kommer det finnas möjlighet för webbpublicister att få användarkonton i Matomo.

Nej. Det kommer inte kosta något för dig som användare eller din verksamhet.

För att du ska hinna få tid att jämföra din statistik och få en rimlig uppstartsperidod för att lära dig använda Matomo kommer vi att behålla Google Analytics under en period efter att Matomo börjat användas. 

Vi kommer göra en så kallad mjuk övergång, det betyder att vi kommer att göra övergången till Matomo och samtidigt ha kvar Google Analytics parallellt under en period av ungefär tre månader. Insamlingen av statistik i Google analytics stängs av i slutet av april. Gammal data som redan finns insamlad i Google Analytics kommer att sparas ytterligare ett år.

Vi som arbetar med användarstöd vid Webbavdelningen kommer att samla tips och goda råd på var du kan lära dig mer om Matomo, vilka externa utbildningar som finns och var du hittar fördjupande information. Våra tips kommer vi att publicera här i Drupal-lathunden. 

Redan nu kan du besöka vår sida om Matomo. Där hittar du information om verktyget, några videofilmer och länkar till andra webbplatser där du kan hitta nyttig information.

Läs mer om Matomo och funktionerna som erbjuds

När det kommer till intern utbildning erbjuder vi inte det. Men vi rekommenderar däremot att du använder dig av forum i andra kanaler. Du kan till exempel, om du har ett Facebook-konto, gå med i gruppen "Matomo-användare i Sverige" eller så kan du besöka Dela digitalts webbplats som är en portal för oss som arbetar inom offentlig sektor med digitala frågor.

Gå till dela digitalts webbplats deladigitalt.se

Gå till Facebook-gruppen "Matomo-användare i Sverige"