Arbeta med bilder i din blogg

Universitetets bloggmallar är anpassade för många och stora bilder. Även om du valt mallen för en textbaserad blogg där inga bilder syns i startvyn, så ger det många gånger en trevligare läsupplevelse om du jobbar med bilder i de enskilda inläggen. Samtliga bloggar ska dessutom ha en bild i sidhuvudet.

Huvudbild/Header Image

Högst upp i huvudet på din blogg lägger du din huvudbild/header image. Alla bloggar som ligger i universitetets bloggmallar ska ha en bild i sidhuvudet. Gå in via Anpassa > Bild för sidhuvud (Header Image). Din bild ska alltid vara 1920 pixlar bred och max 1080 pixlar hög. Vill du istället ha en lägre bild så kan du prova dig fram med olika mått på höjden.

Tänk på att bloggtiteln och din "slogan" hamnar i en blå platta, vilket ställer krav på bilden. På datorn hamnar plattan till vänster i bilden, och på mobilen lägger den sig centrerat. Försök tänka på att din bild inte ska skära sig med den blå färgen, och att inte beskära din bild så att ansikten eller andra viktiga element skyms av den blå plattan. Bilden får även gärna vara lite "lugnare" där plattan ligger så att titeln kommer fram. Kom ihåg att kontrollera hur bilden fungerar tillsammans med plattan både på din dator och i mobilvisning.

Så lägger du in en bild i sidhuvudet
Alla bloggar som ligger i universitetets bloggmallar ska ha en bild i sidhuvudet. Klicka för att förstora bilden.

Gå till universitetets Bild- och mediebank för att ladda ner bilder

Bildtexter och Alt-texter

När du laddar upp en bild till din blogg, kom ihåg att alltid lägga in bildtext och Alt-text (alternativtext). Bildtexten är den text som syns direkt under bilden, Alt-texten ska vara en beskrivning av innehållet som är tillräckligt detaljerad för den som inte kan se bilden och som får texten uppläst av en skärmläsare. Alt-texter är obligatoriskt enligt "Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service".

Så lägger du in din Alt-text
Du måste alltid lägga in en Alt-text till din bild. Klicka för att förstora bilden.

Utvald bild/Featured image

När du skapar ett nytt inlägg så kan du välja att lägga till en Utvald bild/Featured image, i högerspalten inne i editorn. En utvald bild bör vara minst 1306 pixlar bred för att visas med bästa kvalitet. Lägger du in en bild som är större så kommer Wordpress att minska ner den till korrekt storlek.

Den utvalda bilden hamnar alltid överst i ditt inlägg, samt hämtas och visas upp i andra förhandsvyer (så som gridvy, i sökresultat och liknande) i den bildbaserade bloggmallen. Observera att den utvalda bilden inte syns i inlägget när du är inloggad i editorn, då ser du den bara i högerspalten.

Lägger du inte in någon utvald bild så kommer en placeholder/platshållarbild att visas i de olika förhandsvyerna.

Så lägger du in en utvald bilden som syns överst i ditt inlägg.
Den utvalda bilden hamnar överst i ditt inlägg samt visas upp i andra förhandsvyer. Klicka för att förstora bilden.

Tekniska frågor

Servicedesk
servicedesk [at] lu [dot] se

Ange alltid url för den blogg som ärendet gäller.

Relaterad information

Löpande information om till exempel uppdateringar i bloggarna publiceras på startsidan för bloggportalen:

Gå till blogg.lu.se