Vad är Drupal?

Systemet som används för publicering av universitetsgemensamma webbplatser heter Drupal, och bygger på så kallad open source, öppen källkod.

Drupal är ett publiceringsverktyg (CMS - content management system), som används för att sortera webbplatsens innehåll, samt att förenkla och styra navigation och form. Verktyget baseras på mallar, vilket gör det lätt att redigera innehållet utan större tekniska kunskaper.

Fördelarna för dig som publicist är bland annat att den grafiska formen är inbyggd i verktyget och automatiskt följer gällande föreskrifter. Mallarna i publiceringsverktyget följer också internationella regler för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Publiceringsverktyget är webbaserat och webbplatsen kan därför uppdateras från vilken dator som helst, förutsatt att en någorlunda snabb internetuppkoppling finns.

Som publicist behöver du ha kunskaper i att skapa användarvänligt och tillgängligt material på dina webbsidor, men du behöver inte kunna hantera kod eller fundera över den övergripande utformningen av sidorna.

 

LU-webbplats visas på laptop i kafémiljö
Du kan redigera webbplatsen från vilken webbansluten dator som helst.

Publicerade webbplatser

Exempel på publicerade webbplatser i den universitetsgemensamma webblösningen i Drupal:

  • Maecenas nec odio 
  • Cras id dui.