Utkast och schemaläggning

Allt material som du skapar i Drupal vill du kanske inte publicera för allmän beskådan direkt. I det här avsnittet ska vi titta på hur du kan jobba med utkast, samt schemalägga datum och tid för publicering och avpublicering. Vi utgår från en artikel i exemplet, men funktionerna finns även på vanliga sidor. Även när det gäller händelser i kalendariet så har du möjlighet att jobba med schemaläggning.

Olika status på en artikel

Innan vi tittar på hur du ställer in så att till exempel din artikel publiceras en viss tid, så behöver du veta lite om i vilket läge artikeln kan befinna sig i, det vill säga vilken status den kan ha. Nästan längst ner i administrationsgränssnittet för en artikel kan du ändra status. Det finns tre lägen:

  • Draft (utkast) 
  • Published
  • Unpublished

status-artikel.jpg

Published

Då ligger artikeln ute. 

Unpublished

Om du däremot har en publicerad artikel och väljer att ändra till unpublished och sedan spara – så försvinner artikeln från sajten, men inte från Drupal.

Draft (utkast)

Att spara som utkast är alltid förifyllt, så kom ihåg att ändra om du vill publicera direkt. Väljer du Draft så är alltså artikeln sparad – men inte publicerad. Detta alternativ kan till exempel vara bra om du ska göra ändringar i en redan publicerad artikel men inte vill att de nya revideringarna ska publiceras direkt, du kanske vill fortsätta skriva nästa dag eller låta en kollega titta först. Då sparar du de nya ändringarna som Draft men originalversionen ligger kvar som publicerad.

Du kan till exempel klicka på "View" för att se den publicerade versionen. Och under fliken Latest version så finns utkastet – där det också påminns om att det inte är publicerat.

artikel-latest version-2.jpg

Moderated content

För att kunna hålla koll på allt innehåll som är sparat som utkast på hela webbplatsen så finns det även en lista som heter "Moderated content".

Gå till Content -> List all content i administrationsmenyn. Här hittar du fliken Overview, men också "Moderated content" – där allting som ligger och väntar som utkast visas.

Under Moderated content hittar du allt som sparats som utkast på sajten.

Revisioner

Tillbaka till artikeln. Under fliken "Revisions" högst upp finns en översikt över alla versionerna av artikeln som publicerats. Alla listas i tidsordning med den senaste överst. Current revision är den som ligger ute just nu, och du kan också klicka på datumet och tiden för att få se den versionen. 

Artikel-revisioner.jpg

Nu kunde man ju tänka sig att de här revisionerna och status (opublicerad, publicerad och utkast) bara skulle vara två olika sätt att se på samma sak. Men i själva verket är detta två olika delar av Drupal.

Det som ligger i högerkolumen är de åtgärder som du kan vidta med de olika revisionerna. Om du väljer "Revert" kan du välja att gå tillbaka till en tidigare version av en publicerad text. Det går också att rensa bakåt i tiden och radera gamla revisioner om du klickar här på den lilla pilen.

Översiktsbild över fliken "Revisioner"

Men om du har innehåll sparat som utkast och börjar använda "Revert" på dem här så händer det saker här som inte känns helt intuitiva, så det bästa rådet är att undvika det. Det betyder inte att du ska undvika att jobba med revisioner helt och hållet, för det är ju ett jättebra sätt att få en överblick över historiken och det du har gjort, du ska bara inte blanda in det som ligger som utkast.

Schemaläggning

Du kan även schemalägga publiceringen av en artikel, sida eller kalenderhändelse, så att innehållet offentliggörs eller avpubliceras automatiskt en viss tid. 

Det som händer är att ditt innehåll sparas som utkast, och så väljer du ett datum och klockslag, och när den tiden kommer, så ändras status på sidan från utkast till publicerad. Och tvärtom, om du lägger in en tid för avpublicering. 

Så gör du

  1. Gå in i redigeringsläget för artikeln/sidan/händelsen.
     
  2. Bland inställningarna i högerspalten finns "scheduling options".
     
  3. Vik ner den så ser du datum för publicering och datum för avpublicering. Om du vill att artikeln ska publiceras en viss tid så väljer du det här under "Publish on". Det går också att välja datum och tid för avpublicering. Du kan inte räkna med att det här blir på sekunden rätt eftersom det finns några lager av cachning och sådant, men typ på kvarten rätt i alla fall.
     
  4. Till sist väljer du att spara.

Fälten där du schemalägger din sida, artikel eller händelse hittar du i högerspalten.

Om du jobbar mycket med att schemalägga innehåll på din webbplats, så kan det blir rörigt att försöka ha allting i huvudet. Då är ett litet tips att gå in under Content -> Manage Content -> Scheduled content i menyn. Där får du upp en lista över det som är schemalagt framöver så att du kan skaffa dig lite överblick.

Support

Vid frågor, vänligen kontakta servicedesk [at] lu [dot] se

Ange alltid webbplatsens eller sidans URL som ärendet gäller.