Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Från planering till publicerad webbplats

– steg för steg

En webbplats bygger inte sig själv – och den självdör snart om du inte tar hand om den. Därför behöver du och din verksamhet gå igenom ett antal steg på vägen mot en webbplats i Drupal.

Om din verksamhet är intresserad av en webbplats i Drupal finns nyttig information om webblösningen i avsnittet "Om Drupal".

Läs mer om webblösningen i avsnittet Om Drupal

 1. Det första konkreta steget på vägen mot en webbplats i Drupal är att fylla i en intresseanmälan.
  Gå till Intresseanmälan
 2. Därefter blir du kontaktad av webbavdelningen för en diskussion om hur behoven ser ut för er närvaro på webben. I ett så kallat inflyttningsmöte diskuterar vi verksamhetens och besökarnas behov, praktiska förutsättningar, resurser, en rimlig tidplan med mera. På mötet deltar både den som är verksamhetsansvarig och webbredaktören, eller den som ska arbeta praktiskt med innehållet på webbplatsen.
 3. Om slutsatsen blir att en webbplats ska byggas utses en webbplatsägare, vanligen verksamhetsansvarig med ansvar för bland annat resurser, och en webbplatsansvarig, som kommer att sköta det operativa arbetet och vara administratör för webbplatsen.
  Läs mer om vem som gör vad i avsnittet Verksamhetens ansvar
 4. Under inflyttningsmötet går vi också igenom en skriftlig överenskommelse, som ska undertecknas av webbplatsägaren. Detta dokument är en förutsättning för att gå vidare i processen.
 5. När webbavdelningen fått in den signerade överenskommelsen kallas den webbplatsansvarige till den obligatoriska webbaserade utbildningen "Drupal för sajtadministratörer". Du som är webbplatsansvarig får en inbjudan till utbildningen direkt från webbavdelningen. (Om du redan gått utbildningen för att du tidigare jobbat med en annan webbplats i Drupal behöver det förstås inte göras igen.)
 6. Du som webbplatsansvarig kan vid behov även anmäla fler personer till utbildning.
  Läs mer under avsnittet Utbildning
 7. När du som webbplatsansvarig har blivit godkänd på utbildningen skapas den tomma webbplatsen, och du får behörighet att administrera den. Webbplatsen går att se för den som har adressen till den, men indexeras ännu inte av sökmotorer. Nu kan du börja bygga i själva verktyget, men vi rekommenderar att ni i det här skedet redan har förberett innehållet.
  Läs mer i avsnittet Förberedande arbete
 8. När webbplatsen är färdigbyggd anmäler du detta i god tid till webbavdelningen. Vid angivet datum indexeras webbplatsen, får sökfunktion och den officiella domänen pekas om till produktionswebbplatsen, som därmed blir lanserad.
  Läs mer i avsnittet Lansera webbplatsen
 9. Efter lanseringen kan det finnas en del saker som behöver fixas till på webbplatsen.
  Läs mer i avsnittet Efter lansering - checklista

Hjälpte den här informationen dig?