Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Förberedande arbete

Nu har du ett spännande arbete framför dig att skapa en helt ny webbplats. På denna sida hittar du tips inför det arbetet.

Webbplatsens förvaltning och resurser

En webbplats kräver en plan för hur den ska förvaltas och vilka resurser som ska avsättas för dess planering, innehållsarbete, underhåll, tillsyn av att bland annat tillgänglighets-, arkiverings- och dataskydsslagstiftning efterföljs, utbildning av webbpublicister samt framtida avveckling.

Det gör att det behövs en samsyn på ansvar och förståelse för vilka krav som ställs på verksamheten för att ha en webbplats.

Läs mer om ansvar och roller

Planera och bygga upp webbplatsen

När du ska bygga din webbplats behöver du ha en plan för vad den ska innehålla. Det är även bra att planera informationsstrukturen innan du startar byggandet på webbplatsen. Här kan du läsa om tips för att ta fram webbplatsens informationsstruktur, samt hur du sedan bygger upp den på din webbplats.

Ta fram webbplatsens informationsstruktur

Innan du börjar arbeta med texter och innehåll på webbplatsen behöver du ta fram webbplatsens informationsstruktur. E-delegationens webbplats Vägledning för webbutveckling tipsar om olika metoder för detta ändamål.

Läs om metoder för att ta fram informationsstruktur på webbplatsen Vägledning för webbutveckling

Skapa innehåll och bygga webbplatsens struktur

När du har tagit fram en färdig struktur så är det dags att börja bygga din webbplats. När du bygger informationsstrukturen så börja uppifrån och ner, med andra ord starta med huvudingångarna och bygg dig sedan ner i strukturen. 

I denna Drupal-lathund finns flera guider på hur du skapar webbplatsens innehåll och om olika inställningar som du kan behöva göra innan du lanserar din webbplats. 

Skapa innehåll

Inställningar du kan behöva göra

Tips till innehållsarbetet

Här hittar du information om den innehållsutbildning som håller på att tas fram, samt om de redaktionella riktlinjerna som finns för lu.se.

Innehållsutbildning

Det håller på att tas fram en innehållsutbildning för webbpublicister. Utbildningen publiceras i mindre delar, allt eftersom de olika avsnitten blir klara. Hittills har ett avsnitt släppts som handlar om tillgängligt innehåll. 

Ta del av utbildningsavsnittet "Tillgängligt innehåll" i Canvas

Redaktionella riktlinjer

Det finns redaktionella riktlinjer som är framtagna för lu.se. Riktlinjerna är främst baserade på webbriktlinjer för offentliga verksamheter – bland annat webbriktlinjer.se – samt Lunds universitets språkpolicy. Ta gärna del av dem när du bygger din webbplats. 

Redaktionella riktlinjer

Support

Vid frågor vänligen kontakta Servicedesk.

E-post: servicedesk [at] lu [dot] se (servicedesk[at]lu[dot]se)

Ange alltid webbplatsens eller sidans URL för vilken ärendet gäller.

Hjälpte den här informationen dig?