Skapa webbplatsens innehåll
– Se bakom ytan då du bygger webbplats
Det är roligt att bygga nytt och vara kreativ – men det är också viktigt att vi som webbpublicister hjälper våra besökare att navigera på webbplatserna genom att göra dem ganska enhetliga.
I den universitetsgemensamma webblösningen i Drupal finns två ”större” innehållstyper, sida och artikel, som är tänkta att användas på olika sätt. Det finns också mindre vanliga innehållstyper som evenemang, webbformulär och landningssidor som är viktiga men inte lika vanligt förekommande.
Tanken är att du bygger upp din webbplats menystruktur (informationsstruktur) med sidor. De utgör webbplatsens stomme. Hur sidorna ligger i denna struktur ska vara genomtänkt och logiskt så att besökarna hittar det de är ute efter.
Synliggör dina sidor
Om du vill lyfta fram någon sida som särskilt viktig så gör du det genom att länka till dem i de fysiskt ”mindre” innehållstyperna imagebox eller infobox som läggs in på en landningssida (som vanligen används som startsida). Flera sådana imageboxar kan också läggas in i en carousel, ett bildspel, för att verkligen lyfta fram det som är särskilt angeläget.
Artiklar
Artiklar har vissa grafiska finesser som sidor saknar, men de är inte tänkta som en ”snyggare” variant av sidor och ska heller inte användas som det. Då försvinner nämligen det som är artikelns styrka. Artikeln är särskilt bra för att presentera ett innehåll som har mer av en nyhetskaraktär. Det blir särskilt tydligt i det att de artiklar som skapas på webbplatsen också kan presenteras i särskilda listor efter publiceringsdatum. En sådan lista kan exempelvis lyftas in på en landningssida för att presentera ”senaste nytt”.
Evenemang
Samma ”förmåga” att dyka upp i listor har evenemang, som i stället finns för att presentera evenemang. De har också sina finesser som gör dem särskilt lämpade för detta ändamål, och de utgör tillsammans ett kalendarium för webbplatsen.
Personliga sidor
Till detta kommer de personliga sidorna som också blir till en lista (eller flera listor om man väljer att tagga upp personerna, till exempel som ”doktorand” eller ”administrativ personal”). Även om de också har sina utseendemässiga finesser, så är det heller inte det viktiga här, utan snarare kopplingar till Lucat och Lucris för automatisk presentation av forskningsoutput etcetera.
Sammanfattning
Det finns alltså en hel del tanke bakom de olika innehållstyperna som du kan välja mellan i Drupal, där det rent utseendemässiga finns för att förtydliga den djupare tanken kring vad det är för material, alltså inte bara en fernissa.
Så när du börjar leta efter inställningar för att förverkliga din idé om vad som ”ser snyggt ut” – backa tillbaka och försök gå tillbaka till vilket innehåll du vill presentera och använd de verktyg som finns färdigbyggda för just det syftet.
Support
Vid frågor vänligen kontakta Servicedesk.
E-post: servicedesk [at] lu [dot] se
Ange alltid webbplatsens eller sidans URL för vilken ärendet gäller.