Bilder, dokument och annan media
Bilder, filer och videor som är uppladdade på din webbplats hittar du i Media, som finns under menyn Content > List all content. Här kan du redigera dina filer, ta reda på var på webbplatsen de används, lägga till nya filer med mera.
Menyn "Media"
Här listas alla dina bilder, videor och övriga filer. Du når "Media" genom att gå till Content > Files and media > List all media eller Content > List all content > Media.
Du kan söka på filernas namn, filtrera på filtyp, om den är publicerad eller inte, användarnamn på den som la upp filen och File tags.
Om du vill radera en fil trycker du på pilen bredvid Edit och väljer Delete. Filer raderas då helt ur systemet efter minst 6 timmar eller under natten. Om en fil behöver raderas ur systemet omedelbart, kan Site admin göra detta via menyn "Files". Läs mer om det längre ner. Observera att om du vill undvika att gamla filer kommer upp i sökresultatet så är det är viktigt att du raderar dem ur Drupal.
Om du trycker på "Edit" kan du redigera informationen som valdes när filen laddades upp, och här kan du också kontrollera var filen används under "Usage".
Action
Du kan markera flera filer samtidigt och välja vad som ska hända med dessa under "Action".
Publish/unpublish latest revision: Välj detta alternativ för att publicera eller avpublicera flera Pages, Articles eller Landing Pages på en gång.
Publish/unpublish content: Välj detta för att publicera eller avpublicera övrigt innehåll (som inte är Pages, Articles eller Landing Pages).
Delete content: Välj detta för att radera sidor eller andra innehållstyper.
Add media item
Under "Add media item" lägger du till filer, en i taget. Du kommer dit genom Content > List all content > Media > + Add media eller Content > Files and media > Add files and media.
Här kan du välja att lägga till något av följande:
- File
- Image
- Video (external)
- Video (local)
Följande inställningar finns för flera av de olika filtyperna:
Name: Filer måste ha ett namn. Detta är inget namn som syns utåt, utan är det som visas när du är inloggad i administrationsgränssnittet och söker bland dina olika filer.
File tags: Dessa används för att kategorisera in dina filer i administrationsgränssnittet för att hålla ordning på dem.
File
Välj detta alternativet om du exempelvis vill lägga till en PDF, excelfil eller worddokument.
Döp gärna medieentiteten generiskt om du redan från början vet att filen kommer att uppdateras med nya versioner. "Kvartalsrapport Q3" är ett bättre namn än "Kvartalsrapport Q3 – 2019" om det är givet att medieentiteten alltid kommer att innehålla den senaste filen. Det är då också bra om det av en eventuell länk till filen (medieentiteten) framgår att den alltid avser den senaste versionen.
Följande filformat är godkända: mp3, txt, rtf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, pdf, odf, odg, odp, ods, odt, fodt, fods, fodp, fodg, key, numbers eller pages.
Läs om hur du byter ut filer på rätt sätt
Image
Här laddar du upp en bild i något av formaten png, gif, jpg eller jpeg.
Focal point +: Det lilla krysset som visas i miniatyren av bilden kallas focal point, och den kan du sätta på det som är viktigast i bilden. Detta används för att Drupal i olika sammanhang inte ska beskära bilden på ett sätt så att det viktigaste i bilden inte kommer med.
Alternative text: Även kallat alt text, är till för att skärmläsare ska kunna läsa upp vad bilden innehåller och är viktig för tillgänglighetslagen. Det är viktigt att denna text är utformad på ett tydligt sätt.
Djupare instruktioner på hur du bör utforma en alt text
Caption: Här skriver du den bildtext som kommer synas under bilden för besökarna. Denna bildtext kommer visas överallt där bilden används, men går att byta ut lokalt genom att välja en annan lokal bildtext. Det är frivilligt att fylla i denna.
Video (external)
Här bäddar du in videor från till exempel Youtube och Vimeo. Detta är det rekommenderade sättet att lägga till video på. Här kan du till exempel få möjligheten att ha videoklipp med textning, som kan behövas för att följa tillgänglighetslagstiftningen.
Remote video URL: Här klistrar du in länken till den video du vill använda.
Video (local)
Här lägger du till en video i något av formaten mp4, mpeg, avi, ogg, webm eller wmv.
Caption: Här skriver du den bildtext som kommer synas under videon för besökarna. Denna bildtext kommer visas överallt där videon används, men går att byta ut lokalt genom att välja en annan lokal bildtext. Det är frivilligt att fylla i denna.
Add multiple files
För att ladda upp flera filer på en gång går du till Content > List all content > Media > + Multiple upload eller Content > Files and media > Add multiple files and media.
Välj de filer du vill ladda upp och tryck på Next. Fyll därefter i rätt uppgifter beroende på filtyp. Se mer under sektionen "Add media item".
Menyn "Files" (site admin)
Om du är Site admin har du förutom menyn Media även tillgång till "Files". Tanken är att även du ska jobba med dina filer under "Media", men i vissa situationer kan du behöva gå in i Files för att radera en fil ur systemet som inte försvann direkt när den raderades i Media (när filer raderas i Media så ligger de kvar som temporära i några timmar innan de raderas fullständigt).
När du trycker på Delete så dyker två alternativ upp:
Do you want to force this file to be deleted?
Om filen används någonstans på webbplatsen, eller fortfarande finns kvar i Media, så måste detta alternativ kryssas i för att det ska gå att radera filen.
Do you want to delete the file immediately?
Detta alternativ väljer du om du vill att filen ska försvinna omedelbart ur systemet, annars får den status "temporary" precis som om du hade raderat den via Media.
Observera att du kan kryssa i båda alternativen samtidigt!
Mer information om filer
Bilder i mobilvisning
Undvik stående bilder. Stående bilder tar upp mycket plats på skärmen i mobilvy, och gör att besökaren måste scrolla ner långt för att se innehållet under.
Radera gamla filer
Tänk på att radera gamla filer för att undvika att de kommer upp i sökresultatet.
Support
Vid frågor vänligen kontakta Servicedesk.
E-post: servicedesk [at] lu [dot] se
Ange alltid webbplatsens eller sidans URL för vilken ärendet gäller.