Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bädda in dokument från LU Box

Så kan du publicera internt material

Uppgifter som bara rör medarbetare kan publiceras på din webbplats genom att bädda in en fil från LU Box. Det kan till exempel handla om uppgifter som bedragare kan använda för att lura universitetet på pengar.

Somliga offentliga uppgifter passar dåligt på en öppen webbplats. Webbavdelningen erbjuder ingen lösning för intranät, men en del av funktionaliteten som efterfrågas kan ändå uppnås inom ramen för den universitetsgemensamma webblösningen i Drupal.

 • Den som vill kan beställa en intern webbplats med särskilda mallar som visar att målgruppen är intern. Vem som helst som har adressen kan ändå komma åt innehållet. Processen för att få en intern webbplats är densamma som för en vanlig – enda skillnaden är att den webbplatsansvarige väljer de interna mallarna då webbplatsen byggs.
  Gå till intresseanmälan
   
 • Exempel är Medarbetarwebben, Ekonomiwebben och Naturvetenskapliga fakultetens interna webbplats.
   
 • Man kan se till att sidor döljs för sökmotorer, båda universitetets egen och externa som Google. Då blir sidan svårare att hitta för den som inte har länken. Vem som helst som kommit över länken kan ändå komma åt sidan.
  Läs om hur du döljer sidor för sökmotorer
   
 • För att bara den som har ett Lucat-id ska ha tillgång till ett material så kan man lägga det i LU Box och därefter bara dela ut det till behöriga. Därefter bäddar man in filen på webbplatsen. Så här ser det ut då den som inte är inloggad i LU Box försöker komma åt materialet:
Skärmklipp från Ekonomiwebben
På en undersida i Drupal ligger ett innehåll från LU Box inbäddat. För att ta del av det krävs att man loggar in med sitt Lucat-id

 

Dela ut en fil

Så här går du tillväga:

 1. Logga in i LU Box och skapa, ladda upp eller välj ett befintligt dokument som ska bäddas in på Drupal-webbplatsen. Observera att olika filformat fungerar olika bra att dela, till exempel fungerar det egna boxnote-formatet dåligt, medan pdf-filer fungerar bra.
  Logga in i LU Box
   
 2. Klicka på Dela > Hämta länk för att komma till inställningarna för att göra dina filer tillgängliga för andra.
   
 3. Klicka på "Personer med länken" för att få upp listan med åtkomsttyper. Välj "Personer i ditt företag" för att göra dokumentet tillgängligt bara för den som har ett Lucat-ID. Klicka därefter på "Stäng".
Skärmklipp från LU Box
Använd nu knappen med de tre prickarna för att få upp en meny med flera alternativ

 

Skapa inbäddningskoden

I listan över alla filer, välj nu i stället menyn med de tre prickarna. Klicka på knappen så att menyn fälls ut.

Välj först "Fler åtgärder" och därefter "Inbäddningswidget".

Skärmklipp från LU Box
Här hittar du koden som ska klistras in på rätt sida i Drupal för att visa filen


Du kan nu välja hur stor du vill att widgeten ska bli på sidan där den bäddas in. Om man ändrar så genereras en ny kodbit och då man är nöjd är det bara att kopiera den till klippbordet, antingen med hjälp av knappen eller genom att markera och kopiera som vanligt. I vårt fall ser koden ut så här:

<iframe src="https://lu.app.box.com/embed/s/2l2ai9utzspwyxrd7xldpq78qr25dyos" width="500" height="400" frameborder="0" allowfullscreen webkitallowfullscreen msallowfullscreen></iframe>

Det lämnas som övning till den intresserade läsaren att räkna ut hur man själv kan ändra direkt i koden för att förändra storleken på widgeten.

Bädda in på sidan

För att bädda in widgeten i Drupal måste man klistra in koden vi nyss kopierat i brödtexten. För att det ska fungera måste textredigeraren vara inställd på rätt textformat, nämligen "Full HTML". Det gör man under själva textredigeraren.

Skärmklipp från Drupals administrationsgränssnitt
Det gäller att vara i rätt inmatningsläge för att kunna bädda in html-koden från LU Box


Klistra in html-koden på lämplig plats i dokumentet.

Skärmklipp från Drupals administrationsgränssnitt
Lägg in inbäddningskoden på lämpligt ställe i brödtextens kod.


Om man är ovan vid att läsa kod, kan ett tips vara att i förväg se till så att man i Brödtext-fältet bara har precis den text som man vill ha ovanför inbäddningen. Då ska ju den nya koden ligga sist i dokumentet.

Därefter kan man fylla på med resten av sidan. Då man växlar tillbaka till det vanliga läget, "HTML editor", syns inbäddningen som en ruta.

Support

Vid frågor vänligen kontakta Servicedesk.

E-post: servicedesk [at] lu [dot] se (servicedesk[at]lu[dot]se)

Ange alltid webbplatsens eller sidans URL för vilken ärendet gäller.