Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bilder och bildstorlekar

De bilder du laddar upp i Drupal används av systemet på flera olika platser. Hur din bild kommer att visas kan därför inte exakt förutses.

Den bild du använder som huvudbild i en nyhetsartikel kan också användas i en listning av flera nyheter. På en plats kan en bild användas med vissa proportioner, medan en något annorlunda beskärning kan användas i ett annat sammanhang. Dessa beskärningar görs automatiskt av Drupal, och därför är det viktigt att du laddar upp bilder som är tillräckligt stora för att klara av de olika storlekarna.

Hur din bild kommer att visas i olika sammanhang och på olika enheter kan därför inte exakt förutses.

Rekommenderade bildstorlekar – generella

Den rekommendation vi vill ge är att du i de allra flesta fall ser till att din bild åtminstone har bredden 1500 pixlar. Det är tillräckligt för att bilden inte ska bli pixlig i de vanliga storlekarna.

Undantaget är panoramabilden som kan användas på landningssidor. För att den inte ska bli pixlig om man till exempel visar sidan på en projektor eller stor tv, till exempel på ett möte, så behöver den ha bredden 3840 pixlar.

Ange fokus i bilden med hjälp av "focal point"

Med hjälp av funktionen "focal point" kan du i samband med att du laddar upp en bild i Drupal med hjälp av ett litet kryss tala om för Drupal vad som är det viktiga i bilden, för att de automatiska beskärningarna ska fungera så bra som möjligt. Funktionen är inte vattentät, men är väl värd att prova. Observera också att den inte fungerar för imageboxar.

 

skärmklipp som visar funktionen focal point i Drupals administrationssgränssnitt
Flytta det lilla krysset till det viktigaste i bilden.

Specifika bildstorlekar 

Med detta sagt så finns det förstås i bakgrunden också här pixelstorlekar som systemet använder då det spottar ur sig bilder som skickas i rätt format till just din enhet. På en vanlig skärm kan du tänka dig din webbsida uppdelad i 12 kolumner. En sådan kolumn används aldrig ensam, utan slås ihop till exempel 3 stycken för att skapa spaltbredden för den vanliga högerspalten.

 

Bild som förklarar hur mallen för sidorna i Drupal bygger på tolv kolumner
Mallen för sidorna i Drupal bygger på tolv kolumner

I layoutläget skapar du sektioner av olika typer där antalet spalter och deras storlekar anges med hjälp av dessa tolv kolumner.

 

Illustration som visar de olika typerna av sektioner som kan användas i layoutläget
En spalts bredd anges i antalet kolumner. Antalet kolumner ska alltid summera till tolv.

Vilken bredd på bilderna som gäller för olika antal kolumner framgår nedan (maxhöjden på bilden är 640 px):

  • 3 kolumner: 298 px
  • 4 kolumner: 408 px
  • 6 kolumner: 628 px
  • 9 kolumner: 848 px
  • 12 kolumner: 1288 px

Om du känner dig helt säker på att din bild bara ska användas i ett enda sammanhang, till exempel i en infobox, kan du beskära bilden enligt ovan för att försäkra dig om att den ska få vissa proportioner. Eftersom det är svårt att förutse i vilka sammanhang en bild kan visas bör detta ses som en sista utväg, det är alltid bäst att ladda upp bilden minst 1500 pixlar bred och använda focal point i första hand.

Support

Vid frågor, vänligen kontakta Servicedesk.

E-post: servicedesk [at] lu [dot] se

Ange alltid webbplatsens eller sidans URL som ärendet gäller.

Bilder i mobilvisning

Undvik stående bilder. Stående bilder tar upp mycket plats på skärmen i mobilvy, och gör att besökaren måste scrolla ner långt för att se innehållet under.

Får din bild konstiga färger?

Om din bild får konstiga färger då du använder den i Drupal kan det bero på att den använder fel färginställning. Bilder i Drupal ska vara lagrade i sRGB. Är bilden bearbetad för tryck är risken stor att den är sparad med färgmodellen CMYK. Ändra då färginställning för bilden i ditt bildbehandlingsprogram och spara om den innan du laddar upp den till Drupal.