Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Media i brödtextfältet

Här går vi igenom hur du laddar upp och bäddar in bilder, filmer och andra filer i brödtextfältet.

Lägg till media i brödtext

Du börjar med att sätta markören på den plats i brödtexten där du vill lägga till din bild eller video. Tryck på knappen i verktygsfältet som symboliserar en bild (Media embed button). 

Website library och My library

Innehåller media som är uppladdad till webbplatsen sedan tidigare. I Website library visas sådant som är upplagt av alla, som du har behörighet till. I My library visas sådant som är uppladdat av dig. Du kan filtrera och trycka på Apply för att snabbt hitta det du letar efter. 

Markera den fil du vill använda och tryck på Use selected längst ner. Det går bara att lägga till en fil åt gången. 

Add image, Add file och Add video

Här laddar du upp en ny bild, fil (till exempel PDF) eller video. Du kan dra in filerna från din dator till uppladdningsfönstret, eller så kan du trycka på knappen "Select files" för att bläddra bland dina filer. 

Select media to embed

Name*

Här fyller du i namn på filen. Detta är inget namn som syns utåt, utan är det som visas när du är inloggad i administrationsgränssnittet och söker bland dina olika filer.

Focal point +

Det lilla krysset som visas i miniatyren av bilden kallas focal point, och den kan du sätta på det som är viktigast i bilden. Detta används för att Drupal i olika sammanhang inte ska beskära bilden på ett sätt så att det viktigaste i bilden inte kommer med. 

Alternative text*

Även kallat alt text, är till för att skärmläsare ska kunna läsa upp vad bilden innehåller och är viktig för tillgänglighetslagen. Det är viktigt att denna text är utformad på ett tydligt sätt.

Här är djupare instruktioner för hur du bör utforma en alt text

Caption

Här skriver du den bildtext som kommer synas under bilden för besökarna. Denna bildtext kommer visas överallt där bilden används, men går att byta ut lokalt genom att välja en annan lokal bildtext. 

File tags

Dessa används för att kategorisera in dina filer i administrationsgränssnittet för att hålla ordning på dem.

Embed media Item

I detta läge väljer du hur filen ska bäddas in på sidan.

Display as Full width image/Half width image

Här väljer du hur bilden ska bäddas in på sidan. Du kan välja att visa den som fullbredd eller halvbredd, och välja mellan några olika alternativ för hur bilden ska placeras. Tänk på att inte ladda upp en för liten bild, vi rekommenderar att du jobbar med bilder som är minst 1500 pixlar breda för att de ska fungera i alla olika format.

Align

Välj hur bilden ska placeras, till exempel centrerat eller till vänster. 

Caption

Här skriver du en lokal bildtext, som kommer visas på den aktuella sidan istället för den bildtext som är sparad för bilden. 

Add external video

Här bäddar du in videor från till exempel Youtube och Vimeo. Detta är det rekommenderade sättet att lägga till video på. Här kan du till exempel få möjligheten att ha videoklipp med textning, som kan behövas för att följa tillgänglighetslagstiftningen.

Du fyller i Name, Caption och File tags på samma sätt som när du lägger till bild, fil och video. 

Remote video URL

Här klistrar du in länken till den video du vill använda.

Lägg till video från LU Play

Om du vill lägga till en video från LU Play så behöver du bädda in klippets embed-kod i källkoden. För att kunna göra detta måste du ha Text format (inställningen nedanför brödtextfältet) inställt på Full HTML. Gör så här:

  1. Se till att Text format är inställt på Full HTML
  2. Gå till klippet på LU Play och se till att vara inloggad där.
  3. Tryck på Share -> Embed och kopiera koden
  4. Gå tillbaka till sidan du redigerar, och aktivera "Source" i brödtextfältet
  5. Klistra in koden där du vill ha den

Nu kan du lämna source-läget om du vill för att se hur det blev. 

Tillgänglighet 

När du laddar upp olika media måste du tänka på att vi alltid ska följa "Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service" som gäller för alla offentliga verksamheter. Lagens syfte är bland annat att se till att alla besökare på en webbplats ska kunna ta del av innehållet. Innan du laddar upp ett dokument, en bild eller en film på din webbplats har du som publicist ett ansvar att se till att materialet också finns tillgängligt i ett alternativt format. 

Tillgängliga bilder 

När du laddar upp en bild behöver du veta vad den föreställer så att du kan skriva en tydlig alternativ-text, som i grova drag talar om vad bilden föreställer, för den som av någon anledning inte kan se den. Här vill också passa på att nämna att det kan vara bra att våga välja bort bild ibland – besökarna tittar mer och mer på mobilen och då är bilden inte lika viktig, den kan rentav vara i vägen. Om du trots allt vill lägga in bilder, så tänk på att undvika genrebilder, ha gärna människor på bilderna och gör dem mer levande genom att addera bildtexter.

Tillgängliga videor

Innan du laddar upp eller bäddar in en video så behöver du se till att en besökare som inte kan höra ljudet kan ta del av den på ett alternativt sätt, en tumregel är till exempel att alltid texta den.

Tillgängliga filer

När det kommer till dokument som ska publiceras på din webbplats så måste de vara skapade och sparade på ett visst sätt för att uppfylla lagen. Det handlar om att de ska vara uppmärkta med korrekta taggar så att innehållet kan läsas upp av en skärmläsare. 

Om du använder webbläsaren Edge

Om du har problem med att ladda upp bilder kan det bero på problem med webbläsaren Edge. Om du använder den, testa med en annan webbläsare, exempelvis Chrome.

Mer information

Bild- och mediebank

I universitetets Bild- och mediebank finns tusentals bilder som du kan använda när Lunds universitet är avsändare:

Gå till Bild- och mediebanken

Support

Vid frågor vänligen kontakta Servicedesk.

E-post: servicedesk [at] lu [dot] se

Ange alltid webbplatsens eller sidans URL för vilken ärendet gäller.

Bilder i mobilvisning

Undvik stående bilder. Stående bilder tar upp mycket plats på skärmen i mobilvy, och gör att besökaren måste scrolla ner långt för att se innehållet under.