Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Här går vi igenom hur du utformar länkar.

Utformning av länktext

Tänk på att länktexten ska vara relevant, innehållsrik och specifik – besökaren ska förstå vart länken leder. Vi rekommenderar också att du placerar länken direkt under textstycket snarare än mitt i, då blir det nämligen lättare för besökaren att förstå vad som är en länk.

Om du ska länka till en fil, tänk på att det ska vara tydligt att det är ett dokument som öppnas när man klickar på den. Du bör tydligt ange typ av dokument, storlek och information att länken öppnas i en ny flik inom parentes. Till exempel: 

"Ladda ner Årsredovisningen för 2019 (PDF, 52 MB, ny flik)"

Tips för att skapa tillgängliga länkar

Interna länkar

Att länka något internt innebär att du länkar till sidor inom den aktuella webbplatsen, alltså inte att du länkar till en annan webbplats inom Lunds universitet. Till exempel, om du länkar till medarbetarwebben från lu.se, så är det en extern länk. Ett annat exempel är om din verksamhet både har en svensk och engelsk webbplats, då är det en extern länkning om du länkar från den engelska till den svenska och tvärtom.

Skriv aldrig ut hela länkar internt

När du länkar internt ska du alltid använda funktionen att söka upp sidorna (vi går igenom det nedan). Det fungerar nämligen bättre för interna sidor eftersom länken då alltid pekar rakt på målet och fortsätter att fungera även om sidan får ett nytt namn eller flyttas i strukturen. 

Du kan också skriva den sista delen av sidans länk, till exempel om du vill länka till https://lathunden.prodwebb8.lu.se/drupal-8/skapa-webbplatsens-innehall/ så kan du skriva endast /drupal-8/skapa-webbplatsens-innehall/ i fältet med URL. Då kommer länkningen fortfarande fungera om sidan skulle byta plats senare. 

Ett annat alternativ är att använda sidans shortlink, som skrivs ut i form av "/node/" och sidans siffra. Till exempel http://lathunden.prodwebb8.lu.se/node/431 (som är shortlink till sidan i exemplet ovan) kan skrivas som /node/431 i fältet för URL. 

Skapa intern länk i brödtext

För att länka internt, så använder du knappen med kedjan med ett plustecken på i verktygsfältet för brödtext. Där kan du söka upp sidor, dokument och annat material som finns på din webbplats (denna funktion kallas LinkIt).

  1. Markera texten du vill skapa länk av.
     
  2. Tryck på länkknappen med plustecken.
     
  3. Börja skriva in rubriken på det du vill länka till i fältet "URL" och välj rätt sida i listan med förslag. (Sidor måste vara publicerade för att de ska gå att hitta via sökfunktionen.)
     
  4. I fältet Titel kan du fylla i en text som visas om man håller musen över länken.
     
  5. Under fliken "Utökad" kan du kryssa i "Open in new window/tab" för att sidan ska öppnas i en ny flik. (Filer ska alltid öppnas i ny flik av tillgänglighetsskäl.)
     
  6. Tryck på Spara

Externa länkar

Externa länkar leder dina besökare till sidor utanför din webbplats. Då du formulerar din länktext ska du formulera den så att det framgår att länken leder ut från den här webbplatsen och att man hamnar någon annanstans.

Skapa extern länk i brödtext

  1. Markera texten du vill skapa länk av.
     
  2. Tryck på länkknappen utan plustecken.
     
  3. Skriv in länken du vill leda besökaren till i fältet "URL".
     
  4. Tryck på OK

Ankarlänkar

Att länka inom samma sida är användbart om du har en riktigt lång sida med massor av text och vill kunna leda besökaren direkt till ett specifikt stycke. Nedanstående gäller länkar och ankare i samma textblock (i vanliga fall body-fältet).

Skapa ankarlänk

  1. Sätt markören framför eller ovanför den text/stycke du vill länka till och tryck på flaggan (ankare) i verktygsfältet.
     
  2. Ange lämpligt namn i fältet "Anchor name" för att kunna hitta ankaret i dina länkningsalternativ senare.
     
  3. Skapa själva länken du vill länka från genom att skriva en lämplig länktext.
     
  4. Markera texten du vill göra till en länk och tryck på länkknappen utan plustecken
     
  5. Under "Link type", välj "Link to anchor in the text" 
     
  6. Välj det ankare du vill ha i någon av listorna "By Anchor Name" eller  "By Anchor ID"
     
  7. Tryck på OK

Då du testar dina ankarlänkar, tänk på att göra det i utloggat läge. I annat fall kan i vissa fall den svarta administrationsmenyn täcka rubriken man "flaggat" så att det blir svårt att se vad som händer.

Ta bort ankare

Högerklicka på ankaret (symbolen av en flagga) i texten och välj "Remove Anchor", eller radera på samma sätt som du raderar text (backspace).

Flera olika textblock 

Om du byggt upp din sida i layoutläget med hjälp av flera olika textboxar fungerar det dåligt att i ett textfält söka upp ankare som ligger i andra textboxar. 

Då får du i stället använda tecknet "#" före dina länkar (till exempel #radera), och lägga in dem mer "manuellt". 

  1. Skapa ankaret där du vill ha det genom att klicka på flaggan. Använd endast ett ord, till exempel "radera" eller "ankare". Här ska du inte använda tecknet "#".
  2. Markera texten du vill använda som länk och klicka på länkverktyget (med ett plus på kedjan). Skriv under Url in tecknet "#" följt av ankaret ovan, till exempel "#radera" eller "#ankare" (utan citattecknen). Det kommer att fungera även om du inte får någon träff i sökningen (lita på dig själv och inte på Drupal, du vet ju själv vilket ankare du har skapat!).  
  3. Spara och testa.

Skapa länk till ankarlänk på annan sida

Du kan länka till en ankarlänk som finns på en annan sida. Först behöver du ta reda på länken till själva ankaret. Om du redan har en länk till ankaret från samma sida där det finns, så tar du enkelt reda på URL:en genom att trycka på länken och kopiera URL:en. 

Till exempel på denna sida, tryck på länken "Ankarlänkar" högst upp. Då kommer URL:en bli https://lathunden.prodwebb8.lu.se/skapa-webbplatsens-innehall/lankar#An…

Sedan går du till den andra sidan du vill länka från, och anger URL:en med ankaret med något av länkverktygen (på samma sätt som om du skulle länka till en extern webbplats). 

Ett annat sätt att få fram URL till ditt ankare, är att ta sidans URL där det ligger, och lägga till # följt av ankarets namn (som du angav när du skapade ankaret). 

Länka till e-mail

När du skriver en e-postadress i Drupal så blir den automatiskt en länk. Du ska alltid skriva ut mejladressen i sin helhet, så att det blir tydligt vem som är mottagare av mejlet och vad som händer när besökaren klickar på länken. Det här gör det också lätt för en besökare att kopiera adressen och klistra in den i sitt mejlprogram, eller klicka på den. 

Det finns en skräppostfilter i Drupal som skyddar e-postlänkar. 

Länka bilder

Ibland vill du göra en bild klickbar, alltså i praktiken göra en länk av den. Det kan handla om att den ska leda till en pdf eller kanske till en större version av bilden. Det kan också vara viktigt av tillgänglighetsskäl om bilden föreställer grafik som är svår att ta till sig om den inte kan förstoras. 

För att göra en bild klickbar i brödtexten markerar du bilden genom att trycka på den, och väljer något av de två länkverktygen (som vi gick igenom under styckena om interna och externa länkar). 

Om du vill länka till en förstoring av bilden så behöver du få tag på bildens URL. 

Dubbelklicka på bilden i brödtexten och tryck på namnet under "Selected entity". Nu öppnas en sida där du kan se bilden, gå in i editeringsläge och till exempel se var bilden används någonstans. Här går du till "Edit" läget, och trycker därefter på filnamnet under "Image". Den URL du hittar i fönstret som öppnas med bilden är den du ska använda om du vill länka till själva bilden.

Länkar som knappar eller lista

Med verktyget "Styles" kan du ändra utseende på länkar.

  1. Börja med att se till att dina länkar ligger i en punktlista.
  2. Markera texten och tryck på Styles. Där har du två alternativ på länkstilar (List with links och Button with links).

List with links: Länkarna listas under varandra med en linje mellan varje.

Button with links: Länkarna visas som knappar. Tänk på att ha korta texter i länkarna om du använder knapparna, och tänk på att bara använda knapparna på kortare listor.

Ta bort länk

Markera länken du vill ta bort och tryck på länkknappen med ett kryss, eller högerklicka och välj "Unlink".

Länka till PDF eller andra filer

Läs om hur du länkar till filer här

Tänk på att

  • Kolla så att länken du skrivit är begriplig även när den läses utanför sitt sammanhang. Undvik "Läs mer" eller "Mer information".
     
  • Skriva länkar som anger vart länken leder och vad som händer när användaren följer länken.
     
  • Ange direkt i länktexten om länken öppnar ett nytt fönster, leder till en extern webbplats eller leder till ett dokument. Exempel: "Ladda ner Årsredovisningen för 2019 (PDF, 52 MB, ny flik)" eller "Fördjupad utbildningsinformation på lu.se".
     
  • Visa tydligt om bilder är länkade, och skriv en alt-text som i första hand anger länkens mål och funktion.
     
  • Inte använda title-text. Skriv alltid all relevant information om länken direkt i länktexten.
     
  • Undvika länkar direkt i brödtexten, placera dem istället på en egen rad under stycket. Undantag är egennamn som samtidigt också är en webbadress, så som Antagning.se 

Support

Vid frågor vänligen kontakta Servicedesk.

E-post: servicedesk [at] lu [dot] se (servicedesk[at]lu[dot]se)

Ange alltid webbplatsens eller sidans URL för vilken ärendet gäller.

Hjälpte den här informationen dig?