Artikel
Nyhetsartiklar har lite extra funktioner jämfört med en vanlig sida på webbplatsen. En skillnad är att du kan visa dina artiklar i ett automatiskt genererat flöde på webbplatsens nyhetssida. Den som har hand om startsidan på webbplatsen kan också lägga till en box där de senaste nyheterna automatiskt flödar in.
Men för att det ska dyka upp något på nyhetssidan så behöver du först ha skapat ett antal artiklar. Precis som med allt annat i Drupal så är det inte vem som helst som kan skapa artiklar. Prata med din site administrator om du ska publicera artiklar men saknar rätt behörighet.
Skapa artikel
Gå till Content -> Add content -> Article
De flesta inställningarna för en artikel fungerar på samma sätt som för en vanlig sida, så här går vi igenom de som skiljer sig åt.
Short lead
I sammanhang där nyhetsartikeln kommer synas men där inte finns så mycket utrymme för ingressen så kan ingressen från "short lead" användas istället. Om du låter fältet vara tomt så kommer Drupal automatisk hugga av texten som finns i Lead. Short lead ska innehålla max 150 tecken.
Add media
Artikelns huvudbild, den bild som kommer visas tillsammans med artikeln i olika listor, måste du lägga till under Add media. Du kan ange "Local media caption" om du vill ha en annan bildtext än den som redan hör till bilden.
Om bilden beskärs på ett sätt som du inte är nöjd med, kan du se till att först spara bilden i exakt det format bilden kommer visas i. Det finns tre storlekar att välja mellan: "Use small image", "Use medium image" och "Use large image" (dessa alternativ visas nedanför din valda bild). För "small image" gäller formatet 958 x 639 px, för "medium image" 958 x 540 px och för "large image" 1288 × 644 px.
Published by
Här ska författaren till texten stå, och behöver inte vara samma som page manager.
Blockcitat i bodyfältet
När du skriver texten i bodyfältet så kan du använda verktyget blockcitat, som passar extra bra i just artiklar.
Free text tags
Free text tags kan användas till att kategorisera artiklarna internt i Drupal så att du i admingränssnittet lättare kan hitta sådant som hör ihop, men de hjälper även sökmotorn på de olika webbplatserna inom Lunds universitet att ge mer relevanta sökresultat åt besökarna.
Related articles
Här kan du lägga till länkar till andra artiklar med ett liknande ämne, som kommer dyka upp under din artikel. Du bör lägga till max 3 relaterade länkar.
Show as main news article
Kryssa i detta om du vill att artikeln ska visas på webbplatsen nyhetssida (/news). Om den inte kryssas i så hamnar artikeln i nyhetsarkivet (/news/all).
Om detta alternativ inte är tillgängligt, så har din siteadministratören inte gjort det möjligt att lyfta upp vissa nyhetsartiklar på er webbplats. Detta görs under Settings > Manage site information > Website settings (bocka i Enable top news).
Save as
En ny artikel kan du spara som draft, så du kan kolla hur den ser ut och göra fler ändringar innan du publicerar. När du är färdig med den sparar du den som published.
Om du har en artikel som redan är publicerad, och du vill spara ändringar som du inte vill publicera ännu, så kan du spara den som Draft. Då skapas en kopia av artikeln med dina ändringar, och den gamla versionen ligger fortfarande kvar publicerad. Om du sparar som unpublished så sparas ändringarna, men artikeln syns inte för besökare längre.
Preview
Du kan använda Preview till att se hur artikeln kommer att se ut, utan att behöva publicera den.
Ignore changes
Du kan välja Ignore changes om du vill avbryta de ändringar du har gjort efter att du senast sparade artikeln.
Scheduling options
Du kan välja datum och tid för när du vill att din artikel ska publiceras. Du sparar då din artikel antingen som draft eller unpublished, och den kommer automatiskt ändras till published vid tidpunkten du valt i schemaläggningen. Tänk på att det kan ta upp till en halvtimme från tiden som är satt för publicering, tills att den faktiskt visas som publicerad.
Grundläggande utseende eller artiklar med layoutläget
Du kan skapa artiklar på ett grundläggande sätt med hjälp av textredigeraren, bilder i brödtexten och eventuella infoboxar i högerspalten. Men du kan också bygga din artikel på ett lite mer avancerat sätt med hjälp av sektioner i layoutläget. Detta kan vara användbart exempelvis när du jobbar med långa artiklar med mycket bilder och faktarutor och vill nyttja artikelns utrymme på bredden.
I artiklar finns bland annat innehållsblocket Carousel att välja på, som är ett rörligt bildspel med flera image boxar. I artiklar kan du även editera sektioner med bland annat rubrik och ingress, och styra marginalen till andra innehållsblock.
Bild i sociala medier
Om du (eller någon annan) vill dela din artikel i sociala medier så kan det hända att universitetets logotyp dyker upp i inlägget, eller kanske ingen bild alls. I vissa sociala medier kan du enkelt ändra bilden och rubriken direkt i kanalen, men i vissa är det helt låst. Med hjälp av Open Graph-taggarna i Drupal, som du hittar under Metataggar, kan du styra vilken bild och rubrik som plockas upp när du delar en artikel eller en annan webbsida, i sociala medier.
Mer information om hur du delar innehåll i sociala medier
Visa nyhetsartiklar
Det finns några olika platser där nyhetsartiklar kan visas:
Nyhetssidan
Under /news finns de senaste nyheterna och under /news/all finns nyhetsarkivet med alla nyheter. På lathunden om Nyhetssidan kan du läsa mer om dessa sidor och inställningar du kan göra där.
News box
I layoutläget kan man lägga till en news box på sin Landing page. Där visas de senaste nyheterna med toppnyhet och bilder. News box går bara att ha på en Landing page och i en sektion med fullbredd.
Latest news box
I layoutläget kan man lägga till en Latest news box på till exempel en page.
"Latest news box" motsvarar i startläget en lista med nyheter från nyhetsarkivet. Här visas då de senaste av alla nyheter, men utan bild.
Du har möjlighet att göra ett urval av nyheter till listan, baserat på kategori (gäller de universitetsövergripande webbplatserna) eller fritexttagg (gäller alla webbplatser). Det måste förstås finnas artiklar som är märkta med vald fritexttagg eller kategori för att du ska få några artiklar i listan. Om du gör ett urval av nyheter är det bra att ändra den automatiska rubriken på boxen från "Latest news" till något som visar detta, exempelvis "Nyheter om forskning".
I "Latest news box" kan du också välja antal nyheter som ska visas.
Exempel
Support
Vid frågor vänligen kontakta Servicedesk.
E-post: servicedesk [at] lu [dot] se (servicedesk[at]lu[dot]se)
Ange alltid webbplatsens eller sidans URL för vilken ärendet gäller.
Tänk på detta i mobilvisning
Här nedan tas tre saker upp som kan vara bra att tänka på vid mobilvisning.
Undvik stående bilder
Stående bilder tar upp mycket plats på skärmen i mobilvy, och gör att besökaren måste scrolla ner långt för att se innehållet under.
Undvik långa rubriker
Långa rubriker tar upp en stor del av skärmen, så undvik rubriker som blir flera rader långa i mobilvyn, eller som innehåller väldigt långa ord.
Innehåll i högerspalten hamnar längst ner
I mobilvy visas endast en spalt i taget. Den spalt som ligger längst till vänster visas först, därefter visas nästa spalt. Om sidan är uppdelad i flera sektioner, så visas alla spalterna från en sektion i taget. Eftersom innehåll i högerspalten hamnar längre ner, är det bra att tänka på att inte lägga det viktigaste innehållet där.