Landningssida
Landing page är en sidtyp som är lämplig att använda för att bygga upp webbplatsens startsida. Den passar även som ingångssida på den första nivån i menystrukturen. Lägre nivåer än så bör den inte användas till, utan då lämpar sig en Page bättre.
Dessa två sidtyper har det gemensamt att de är en sorts orienteringssidor som ska ge ett intryck av stället man hamnat på, samt leda besökaren vidare inom webbplatsen. En landing page är en sammanslagning av de tidigare innehållstyperna startsida och ingångssida. Med en landing page får man ingen synlig vänstermeny, utan får använda huvudmenyn för att navigera.
Mål med startsidan
- Ge en bild av den verksamhet som webbplatsen hör till (om det inte redan är känt för besökaren, vilket är fallet för exempelvis interna webbplatser)
- Möta besökarens "top tasks" – de vanligaste uppgifter/användningsmål som besökarna för just den webbplatsen har
- Ge genvägar vidare till specifika delar av webbplatsen, exempelvis för en viss grupp av besökare
- Lyfta aktualiteter
Planera startsidan
I planeringen av sin startsida bör man ta med i beräkningen hur mycket resurser man har att jobba aktivt med startsidan, och hur mycket löpande innehåll man har att lyfta upp där.
Ett nyhetsblock som aldrig uppdateras eller ett kalenderblock som bara innehåller ett evenemang, tillför inget värde. Har man bara ett begränsat antal nyheter och evenemang som dyker upp under en termin kan man välja bort de fasta blocken, och puffa för saker när de händer i form av infoboxar eller imageboxar istället. Har man väldigt lite resurser att jobba med innehåll så bör man välja en mer statisk utformning för startsidan, med innehåll som klarar att lämnas utan tillsyn en längre tid.
Skapa landing page
- Öppna Manage -> Content -> Add content -> Landing page
- Ange en titel. Den kommer inte synas utåt utan används för att hitta sidan i administrationsgränssnittet.
- Tryck på Spara.
Layoutläget
På en landing page kan du till exempel ha en stor image box eller carousel (bildspel med flera image boxar) som täcker över en sektion som bara innehåller en kolumn. Du gör dessa klickbara genom att lägga till länkar i respektive image box. På en landing page kan du även lägga till content block såsom till exempel Calendar och News box.
Läs mer om att arbeta i layoutläget och om de olika innehållsboxarna
Länkar som knappar
Det är snyggt att göra länkar till knappar på sin landing page (detta kan även användas på andra typer av sidor). Detta gör du genom att i ett brödtextfält (till exempel i en infobox) skapa dina länkar som en punktlista. När du markerar punktlistan med länkar får du möjligheten att öppna Styles i verktygsfältet, och därefter välja "Buttons with links".
Mer information om hur du gör länkar till knappar
Göra landningssida till startsida
Så här gör du för att koppla en landing page till att bli webbplatsens startsida:
- Gå till Settings > Manage Site Information > Website Settings (du behöver ha behörigheten Site Admin).
- I fältet "Choose start page" skriver och söker du på titeln på din landningssida.
Spegling av landningssida på engelska
Du kan också välja att skapa en spegling av din landningssida på engelska. När du har skapat din landningssida på engelska kan du i "Edit"-läget länka till den svenska motsvarigheten och likaså länka till din engelska landningssida i "Edit"-läget för din på svenska landningssida.
På bilden som följer kan du se hur det ser ut när du på en landningssida på svenska länkar till en engelsk spegling av landningssidan.
Bild i sociala medier
Om du (eller någon annan) vill dela startsidan/landningssidan i sociala medier så kan det hända att universitetets logotyp dyker upp i inlägget, eller kanske ingen bild alls. I vissa sociala medier kan du enkelt ändra bilden och rubriken direkt i kanalen, men i vissa är det helt låst. Med hjälp av Open Graph-taggarna i Drupal, som du hittar under Metataggar, kan du styra vilken bild och rubrik som plockas upp när du delar en webbsida, i sociala medier.
Mer information om hur du delar innehåll i sociala medier
Exempel
Support
Vid frågor vänligen kontakta Servicedesk.
E-post: servicedesk [at] lu [dot] se (servicedesk[at]lu[dot]se)
Ange alltid webbplatsens eller sidans URL för vilken ärendet gäller.
Tänk på detta i mobilvisning
Här nedan tas tre saker upp som kan vara bra att tänka på vid mobilvisning.
Undvik stående bilder
Stående bilder tar upp mycket plats på skärmen i mobilvy, och gör att besökaren måste scrolla ner långt för att se innehållet under.
Undvik långa rubriker
Långa rubriker tar upp en stor del av skärmen, så undvik rubriker som blir flera rader långa i mobilvyn, eller som innehåller väldigt långa ord.
Innehåll i högerspalten hamnar längst ner
I mobilvy visas endast en spalt i taget. Den spalt som ligger längst till vänster visas först, därefter visas nästa spalt. Om sidan är uppdelad i flera sektioner, så visas alla spalterna från en sektion i taget. Eftersom innehåll i högerspalten hamnar längre ner, är det bra att tänka på att inte lägga det viktigaste innehållet där.