Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Redigera personlig sida

Här går vi igenom hur du redigerar personliga sidor. Informationen riktar sig både till dig som webbplatsansvarig och medarbetare.

Se först till att vara inloggad på webbplatsen. Du loggar in genom att skriva webbplatsens URL med /user på slutet (till exempel lu.se/user), och väljer "Inloggning för CAS". Gå till den aktuella personliga sidan och tryck på Edit.

Kicker

Om inget läggs in i denna ruta så hämtas automatiskt personens primära verksamhetsroll in. Om du däremot skriver något i rutan så skrivs den primära verksamhetsrollen över. Observera att den primära verksamhetsrollen inte hämtas automatiskt till något annat ställe på din personliga sida än till fältet Kicker. 

Lead

Lägg in en beskrivande ingress i fältet Lead.  

Image

Det finns ingen koppling till LUCRIS när det gäller bilder, så du måste manuellt ladda upp en lämplig profilbild till den personliga sidan.

 • Klicka på ”Add new or existing image” för att välja en profilbild. Du kan maximalt använda en profilbild (däremot kan du lägga till flera bilder i brödtextfältet, se nedan).
 • Vill du ladda upp en ny bild: Klicka på ”Add image”. Dra aktuell bild till den streckade rutan alternativt tryck på ”Select files”. Fyll därefter i namn på bilden och en alternativ text. Tryck därefter på Save. 
 • Vill du använda en bild som redan finns uppladdad på webbplatsen: Under ”Website library” hittar du alla bilder som finns uppladdade på webbplatsen. Under ”My library” hittar du de bilder du själv har laddat upp till webbplatsen. 

Link to personal page

Detta fält används för att få en snygg listsida över de anställda (peoplelist), men där en eller flera anställdas personliga sidor finns på något annat ställe än på den egna webbplatsen, till exempel i LUCRIS elller på en annan institutions webbplats. Du skapar då denna personliga sida bara som ett tomt skal som leder besökaren vidare till avsedd plats. Pilsymbolen uppe till höger i listan visar då att länken leder bort från den aktuella webbplatsen.

Listsida över anställda, peoplelist.
Pilsymbolen uppe till höger i listan visar då att länken leder bort från den aktuella webbplatsen.


Så här gör du för att lägga till en länk till en extern personlig sida:

 • Skapa en personlig sida (se under rubriken ”Skapa personlig sida” ovan)
 • Kopiera den URL som du vill att den personliga sidan ska länka till och klistra in länken i fältet ”Link to personal page”. 
 • Ladda upp en profilbild 
 • Klicka på Save

Nu kommer personen finnas med i personlistan på webbplatsen. Klickar besökaren på länken (rubriken) länkas besökaren då vidare till den personliga sidan dit länken går.

Publication list settings

Vill du dölja listan med publikationer från Lucris, bocka i så fall i rutan ”Hide publications”. Vill du ändra titel på publikationslistan, skriv då i rutan ”Title, research outputs” vad du istället vill att rubriken ska vara. 
Upp till 20 publikationer visas i publikationslistan.

Body

I textfältet ”Body” har du möjlighet att lägga in text, bild och länkar om personen som sidan avser. Det mesta här känner du igen från ditt vanliga ordbehandlingsprogram. De olika rubrikerna återfinns i listan näst längst ut till höger. 

Textfältet "Body".
I textfältet ”Body” har du möjlighet att lägga in text, bild och länkar om personen som sidan avser.


Free text tags

I fältet ”Free text tags” anger du det sökord som gör det enklare för andra att hitta din personliga sida. Textfältet kommer ge förslag på ord som redan finns tillgängliga. Skulle inte ordet finnas i listan, klicka på länken “Click to add new” för att lägga till ett nytt sökord. Vill du ta bort ett valt sökord, klicka på krysset till höger om sökordet i textfältet.

Categories

Vill du kategorisera webbplatsens personliga sidor (till exempel forskare, administrativ personal, ett ämne), så väljer du under ”Categories” vilka kategorier du vill koppla den aktuella personliga sidan till. Vill du ta bort en vald kategori, klicka på krysset till höger om kategorin i textfältet.

Kategorier.
Vill du kategorisera webbplatsens personliga sidor så gör du det under ”Categories”.


Info boxes

I en infobox kan du lägga in text, bild och länk. Infoboxarna lägger sig i högerspalten bredvid brödtexten. 

Info-boxar.
I en info-box kan du lägga in text, bild och länk.


Så lägger du till en infobox: 

 1. Klicka på ”Select content block”, då får du upp alla infoboxar som redan finns skapade på webbplatsen. 
 2. Klicka på ”Add Info box” för att skapa en ny.
 3. Administrativ title: Fyll i en titel du vill att infoboxen ska heta i Drupal. Observera att denna titel inte syns för besökare. 
 4. Title: Vill du ha en titel på din infobox så fyller du i den i rutan ”Title”.
 5. Link: Om du vill att infoboxen ska vara länkad så lägger du in en länk i rutan ”Link”. 
 6. Media: Vill du ha en bild på din infobox så laddar du upp eller väljer den genom att trycka på ”Add new or existing media”. Då kan du antingen söka fram en befintlig bild eller trycka på ”Add image” för att ladda upp en ny bild. 
 7. Body: I fältet ”Body” kan du lägga in text, bild och länkar. 
 8. Infobox settings: Här kan du välja bakgrundsfärg och hur du vill att infoboxen ska placera sig i förhållande till annat innehåll:
 9. ”Adjust height to infobox content” innebär att rutan anpassar sig efter innehållet i infoboxen. 
 10. ”Adjust height to surrounding content” innebär att infoboxen anpassar sig till innehållet på sidan. 
 11.  På personliga sidor rekommenderas att valet ”Adjust height to infobox content” fortsätter att vara ikryssat. 

Vill du lägga till flera infoboxar, upprepa ovansteånde steg.

Har du lagt in flera infoboxar och vill byta ordning på dem, för pilen ovanför rubriken på den infobox du vill flytta, så kommer det fram ett kors. Därefter kan du dra infoboxarna till den ordning du vill ha. 

Page manager

Vill du lägga till en sidansvarig på den personliga sidan, tryck på ”Add new or existing page manager”. Då får du upp de sidansvariga som redan har lagts in i Drupal. Vill du lägga till en ny sidansvarig, tryck på ”Add Page manager” och fyll därefter i namn och e-post. Tryck därefter på ”Save”. 

Links to other languages

Om det finns en engelsk eller svensk motsvarighet till den personliga sida du håller på att skapa så kan du här lägga in länken till den. 

Exempel

Support

Vid frågor vänligen kontakta Servicedesk.

E-post: servicedesk [at] lu [dot] se (servicedesk[at]lu[dot]se)

Ange alltid webbplatsens eller sidans URL för vilken ärendet gäller.