Undersida
Att skapa sidor utgör grunden för hur du arbetar med olika innehållstyper i Drupal. Har du koll på hur du skapar vanliga sidor så har du också koll på det mesta när det gäller till exempel nyhetsartiklar, eller startsidor om du är webbplatsansvarig. Här går vi igenom det mest grundläggande kring hur du skapar en ny sida.
Tänk på att alla behörigheter i Drupal inte har möjlighet att skapa helt nya sidor. Du behöver vara Site editor för att kunna göra detta. Prata med din webbplatsansvarig (den du fick din behörighet av) om du ska jobba med att skapa sidor men inte har det valet idag.
För att skapa någon typ av innehåll över huvud taget i Drupal så börjar du med att gå till administrationsmenyn, den svarta menyn längst upp. Den syns bara när du är inloggad. Först, om inte de andra menyvalen syns, så måste du klicka på "Manage" längst upp till vänster, vid de tre strecken. För att skapa en ny sida så klickar du på Content > Add content > Page.
Nu kommer du in i redigeringsvyn för sidan, som innehåller ett antal olika fält som du behöver fylla i:
Title
Det enda som är obligatoriskt är faktiskt sidans titel, den skriver du in under Title. Den röda asterisken visar att det är obligatoriskt.
När du skapar din titel på sidan bör du tänka på att:
- Den ska hålla vad den lovar och vara relevant för sidans innehåll.
- Det inte får finnas fler sidor med liknande titlar.
- Använda nyckelord ur texten.
- Skriva de viktigaste orden först.
- Använda aktivt språk, gärna verb.
- Inte skapa titlar längre än 5–10 ord.
Kicker
Kickern kan använda som underrubrik för att ytterligare förklara innehållet på din sida. Den är helt frivillig.
Lead
Här kan du skriva en kort ingress som blir en inledning till sidan. Ingressens uppgift är att sammanfatta innehållet genom att ta fram det viktigaste, och locka till vidare läsning. Ingressen är också frivillig men det är rekommenderat att du använder den.
Body
Body är själva brödtexten på sidan. Det här fältet är lite mer avancerat än de andra med flera olika inställningar för din text och för att lägga till exempelvis bilder, rubriker och länkar. De flesta inställningarna känner du igen från Word till exempel, så det är inget svårt. Fördjupande guider hittar du på nedanstående sidor:
Free text tags
Här kan du lägga in relevanta nyckelord för ditt innehåll. Taggarna kan du dels använda för att kategorisera ditt innehåll så att du enklare hittar det när du är inloggad i administrationsgränssnittet, men de påverkar också sökresultatet på webbplatsen. Det hjälper alltså dina besökare att hitta rätt innehåll när de söker på webbplatsen.
Page Manager
Under page manager lägger du till den som är ansvarig webbpublicist för sidan, det vill säga den som arbetar med och publicerar innehållet i Drupal. Page manager dyker upp i form av en e-postadress längst ner på sidan när den är publicerad.
Oftast väljer du nog en redan befintlig, men är det första gången så måste du skapa en ny under fliken "Add Page Manager", genom att fylla i namn och epostadress. Nästa gång är det enkelt att söka på personens namn för att lägga till hen som Page Manager för sidan.
Vi rekommenderar att du även lägger till en kontaktruta i högerspalten, med uppgifter till den eller de som kan svarar på frågor om innehållet på sidan. Detta gör du enklast i en infobox. För att lägga till innehåll i högerspalten behöver du gå in i sidans ”Layoutläge”:
Sidans högerspalt
Så jobbar du i layoutläget
RSS-inställningar
RSS-inställningarna har att göra med om du vill infoga ett rss-flöde på sin sida, och lägga in prenumerationer på nyheter från en annan webbplats.
Läs mer om hur du ställer in ett RSS-flöde
Links to other languages
Om du har både en webbplats på engelska och en på svenska, så har kanske just den här sidan en motsvarande sida på det andra språket, på den andra webbplatsen. Dit kan du länka i något av dessa två fält.
Högst upp till höger hittar du ytterligare inställningar för sidan:
Revision logg message
Allra överst kan du skriva in ett logg-meddelande. Det hjälper dig att hålla koll på olika versioner av sidan, då du uppdaterar den. Det är inte obligatoriskt men kan vara till hjälp om ni till exempel är flera som arbetar med samma sida.
Menu settings
Nästa val handlar om att lägga in sidan i webbplatsens menystruktur så att besökarna kan hitta den. Om du bara sparar sidan utan att placera den i strukturen så svävar den fritt omkring. Den har sin adress så klart, så det går att länka till den, och det går även att söka fram den. Detta kan vara användbart i vissa fall när du vill att din sida ska ligga mer dolt. Om du däremot vill att sidan ska gå att hitta i menyn så behöver du klicka fram menyinställningarna, ange att du vill ha en menylänk och sedan fylla i var i menyn som sidan ska ligga.
1. Kryssa i rutan om du vill att din sida ska synas i en meny.
2. Länktiteln är den som syns i menyn och den ska vara samma som titeln på sidan. Den och också förinställd här. I enstaka fall kan det vara relevant att göra länktiteln något kortare än rubriken för att det ska se bra ut i menyn, men det bästa är att även hålla rubriken kort och tydlig. Rubrik och länktitel får aldrig skilja sig åt helt eftersom det blir förvirrande för användaren när hen navigerar på webbplatsen.
3. Det går också att skriva in en lite längre beskrivning som syns då man bara för muspekaren över menyvalet utan att klicka. Detta kan vara användbart på exempelvis en ingångssida eller samlingssida.
4. Under Parent Item väljer du vilken befintlig sida i menystrukturen som den nya sidan ska ligga under.
5. Placera sidan på rätt plats med hjälp av att ange vikten – en menylänk med lägre siffra visas ovanför en menylänk med en högre.
Tänk på att även om du avpublicerar en sida så syns den fortfarande i menyn då du är inloggad på webbplatsen. Det är alltså inget som syns utåt, men det skulle kunna skapa förvirring bland er som jobbar med webbplatsen om ni är flera stycken. Om du tycker det låter som om det skulle kunna kännas rörigt – kom ihåg att ta bort bocken här om du är inne och avpublicerar sidan.
Meta tags
Inställningarna under metataggar används oftast för innehåll som du vill dela på sociala medier, för att välja vilka bilder du vill ska visas på till exempel Facebook och Twitter, eller om du vill att någon annan text än rubriken ska stå i din delade länk. Läs mer om hur detta går till på nedanstående sida.
Dela ditt innehåll i sociala medier
Schemaläggning
Om du inte vill publicera din sida direkt, så kan du under "Scheduling Options" ange datum och tid för när den ska gå live. Du kan även skriva in om den ska avpubliceras automatiskt på ett visst datum.
Spara sidan
När du gått igenom de olika inställningarna återstår bara att scrolla längst ner på sidan och spara. Vill du publicera sidan direkt så behöver du aktivt byta från "Draft" till "Published", eller så kan du helt enkelt välja att spara som utkast och publicera vid ett senare tillfälle när du kanske jobbat klart med innehållet på sidan.
Kontrollera sidan i mobilen
Kom ihåg att titta på din sida i en mobiltelefon (eller genom att dra ihop fönstret på datorn så att du ser sidan i en storlek som motsvarar en mobilvisning) när du är klar, och se så att allt ser bra ut även där.
Du vill till exempel inte att rubrik och ingress ska ta för stor plats så att det tar tid för besökaren att komma till det viktigaste innehållet, och du vill inte ha för många stående bilder som tar plats och kräver onödigt scrollande.
Exempel på Pages
- Page, standard - exempel (Öppnas på lu.se)
- Page, med layout
Support
Vid frågor vänligen kontakta Servicedesk.
E-post: servicedesk [at] lu [dot] se (servicedesk[at]lu[dot]se)
Ange alltid webbplatsens eller sidans URL för vilken ärendet gäller.
Tänk på detta i mobilvisning
Här nedan tas tre saker upp som kan vara bra att tänka på vid mobilvisning.
Undvik stående bilder
Stående bilder tar upp mycket plats på skärmen i mobilvy, och gör att besökaren måste scrolla ner långt för att se innehållet under.
Undvik långa rubriker
Långa rubriker tar upp en stor del av skärmen, så undvik rubriker som blir flera rader långa i mobilvyn, eller som innehåller väldigt långa ord.
Innehåll i högerspalten hamnar längst ner
I mobilvy visas endast en spalt i taget. Den spalt som ligger längst till vänster visas först, därefter visas nästa spalt. Om sidan är uppdelad i flera sektioner, så visas alla spalterna från en sektion i taget. Eftersom innehåll i högerspalten hamnar längre ner, är det bra att tänka på att inte lägga det viktigaste innehållet där.