Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bild, video, dokument och annan media

I Drupal kan du arbeta med bilder, videor och annan media som exempelvis radioklipp, podcasts och dokument. På den här sidan hittar du information och instruktioner i hur du gör för att ladda upp eller bädda in media samt vad du behöver tänka på när du gör det.

Menyn "Media"

Här listas alla dina bilder, videor och övriga filer. Du når "Media" genom att gå till Content > Files and media > List all media eller Content > List all content > Media.

Du kan söka på filernas namn, filtrera på filtyp, om den är publicerad eller inte, användarnamn på den som la upp filen och File tags.

Om du vill radera en fil trycker du på pilen bredvid Edit och väljer Delete. Filer raderas då helt ur systemet efter minst 6 timmar eller under natten. Om en fil behöver raderas ur systemet omedelbart, kan Site admin göra detta via menyn "Files". Läs mer om det längre ner. Observera att om du vill undvika att gamla filer kommer upp i sökresultatet så är det viktigt att du raderar dem ur Drupal.

Om du trycker på "Edit" kan du redigera informationen som valdes när filen laddades upp, och här kan du också kontrollera var filen används under "Usage". 

Action

Du kan markera flera filer samtidigt och välja vad som ska hända med dessa under "Action". 

Publish/unpublish latest revision: Välj detta alternativ för att publicera eller avpublicera flera Pages, Articles eller Landing Pages på en gång. 

Publish/unpublish content: Välj detta för att publicera eller avpublicera övrigt innehåll (som inte är Pages, Articles eller Landing Pages). 

Delete content: Välj detta för att radera sidor eller andra innehållstyper.

Add media item

Under "Add media item" lägger du till filer, en i taget. Du kommer dit genom Content > List all content > Media > + Add media eller Content > Files and media > Add files and media

Här kan du välja att lägga till något av följande:

  • File
  • Image 
  • Canvas Studio (rekommenderas för video)
  • Video (external)
  • Video (local)

Följande inställningar finns för flera av de olika filtyperna:

Name: Filer måste ha ett namn. Detta är inget namn som syns utåt, utan är det som visas när du är inloggad i administrationsgränssnittet och söker bland dina olika filer.

File tags: Dessa används för att kategorisera in dina filer i administrationsgränssnittet för att hålla ordning på dem.

Ytterligare information om de olika fil- och mediatyperna hittar du nedan, där du också hittar instruktioner för exempelvis inbäddningar och dylikt.

Add multiple files

För att ladda upp flera filer på en gång går du till Content > List all content > Media > + Multiple upload eller Content > Files and media > Add multiple files and media

Välj de filer du vill ladda upp och tryck på Next. Fyll därefter i rätt uppgifter beroende på filtyp. Se mer under sektionen "Add media item". 

Dokument och filer (file)

Välj detta alternativet om du exempelvis vill lägga till en PDF, excelfil eller worddokument.

Döp gärna medieentiteten generiskt om du redan från början vet att filen kommer att uppdateras med nya versioner. "Kvartalsrapport Q3" är ett bättre namn än "Kvartalsrapport Q3 – 2019" om det är givet att medieentiteten alltid kommer att innehålla den senaste filen. Det är då också bra om det av en eventuell länk till filen (medieentiteten) framgår att den alltid avser den senaste versionen.

Följande filformat är godkända: mp3, txt, rtf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, pdf, odf, odg, odp, ods, odt, fodt, fods, fodp, fodg, key, numbers eller pages.

Dela ut en fil

  1. Logga in i LU Box och skapa, ladda upp eller välj ett befintligt dokument som ska bäddas in på Drupal-webbplatsen. Observera att olika filformat fungerar olika bra att dela, till exempel fungerar det egna boxnote-formatet dåligt, medan pdf-filer fungerar bra.
    Logga in i LU Box
     
  2. Klicka på Dela > Hämta länk för att komma till inställningarna för att göra dina filer tillgängliga för andra.
     
  3. Klicka på "Personer med länken" för att få upp listan med åtkomsttyper. Välj "Personer i ditt företag" för att göra dokumentet tillgängligt bara för den som har ett Lucat-ID. Klicka därefter på "Stäng".

Skapa inbäddningskoden

I listan över alla filer, välj nu i stället menyn med de tre prickarna. Klicka på knappen så att menyn fälls ut. Välj först "Fler åtgärder" och därefter "Inbäddningswidget". Här hittar du koden som ska klistras in på rätt sida i Drupal för att visa filen

Du kan nu välja hur stor du vill att widgeten ska bli på sidan där den bäddas in. Om man ändrar så genereras en ny kodbit och då man är nöjd är det bara att kopiera den till klippbordet, antingen med hjälp av knappen eller genom att markera och kopiera som vanligt.

Det lämnas som övning till den intresserade läsaren att räkna ut hur man själv kan ändra direkt i koden för att förändra storleken på widgeten.
 

Bädda in på sidan


För att bädda in widgeten i Drupal måste man klistra in koden vi nyss kopierat i brödtexten. För att det ska fungera måste textredigeraren vara inställd på rätt textformat, nämligen "Full HTML". Det gör man under själva textredigeraren. Det gäller att vara i rätt inmatningsläge för att kunna bädda in html-koden från LU Box. Klistra in html-koden på lämplig plats i dokumentet.

Lägg sedan in inbäddningskoden på lämpligt ställe i brödtextens kod.

Om man är ovan vid att läsa kod, kan ett tips vara att i förväg se till så att man i Brödtext-fältet bara har precis den text som man vill ha ovanför inbäddningen. Då ska ju den nya koden ligga sist i dokumentet. Därefter kan man fylla på med resten av sidan. Då man växlar tillbaka till det vanliga läget, "HTML editor", syns inbäddningen som en ruta.

 

 

 

Bilder (image)

Här laddar du upp en bild i något av formaten png, gif, jpg eller jpeg.

Focal point +: Det lilla krysset som visas i miniatyren av bilden kallas focal point, och den kan du sätta på det som är viktigast i bilden. Detta används för att Drupal i olika sammanhang inte ska beskära bilden på ett sätt så att det viktigaste i bilden inte kommer med. 

Alternative text: Även kallat alt text, är till för att skärmläsare ska kunna läsa upp vad bilden innehåller och är viktig för tillgänglighetslagen. Det är viktigt att denna text är utformad på ett tydligt sätt.

Caption: Här skriver du den bildtext som kommer synas under bilden för besökarna. Denna bildtext kommer visas överallt där bilden används, men går att byta ut lokalt genom att välja en annan lokal bildtext. Det är frivilligt att fylla i denna.

  1. Tryck på Media Embed Button.
  2. Välj en bild.
  3. Lägg till alternativ text, format: ”Beskrivning om vad bilden föreställer. Foto.
  4. Välj Full width image eller Half width image.
  5. Välj Justering (beroende på vart ni vill bilden ska sitta på sidan).
  6. Bildtext är frivilligt.
  7. Bädda in.

 

Den bild du använder som huvudbild i en nyhetsartikel kan också användas i en listning av flera nyheter. På en plats kan en bild användas med vissa proportioner, medan en något annorlunda beskärning kan användas i ett annat sammanhang. Dessa beskärningar görs automatiskt av Drupal, och därför är det viktigt att du laddar upp bilder som är tillräckligt stora för att klara av de olika storlekarna.

Rekommenderade bildstorlekar – generella

Då det inte finns exakta mått eller lösningar för varje bild och sida på LU:s alla sajter i Drupal, rekommenderar vi att ni testar er fram. Och använd liggande bilder i största möjliga mån då det är ett bättre format för webb, dessa kan ni sedan beskära till stående eller kvadratiska om behovet finns.

  • För panoramabilder (tar upp hela bredden på sidan) 3840 pixlar i bredd.
  • För bilder i fullbredd, som t.ex. i bildspel, rekommenderar vi ca 3000 pixlar i bredd och använd då liggande bilder i största möjliga mån.
  • För övriga bilder i kolumner och body rekommenderar vi bredden 1500 pixlar på bilder för bästa upplösning. Börja att testa med denna storlek först, och minska eller öka vid behov.

 

När du i textredigeraren högerklickar på bilden och väljer "Edit Media Embed Button" så kommer du till inställningarna "Embed media item". De gäller inställningarna för bilden i just det här sammanhanget. Du kan lägga i samma bild på en annan sida eller artikel och vill kanske då ha annan bildtext.

Alt-texten ska beskriva hur bilden ser ut i sig själv. För att komma till inställningarna för själva bilden klickar du på länken under rubriken "Selected entity".

Nu öppnas i alla fall i Chrome en ny flik där bilden visas, då i View-läget. Klicka på Edit. Här finns möjligheten att ange en "Alternative text".

(Du kan också ange en global bildtext som används i de fall då inte en lokal bildtext anges för det specifika sammanhanget.)

Videor (Canvas Studio/external/local)

Canvas Studio

Så här bäddar du in videor från Canvas Studio i Drupal

Här bäddar du in videor från Canvas Studio. Detta är det rekommenderade sättet att lägga till video på. Canvas har flera fördelar när det gäller video, bland annat att funktionen för automatisk textning fungerar riktigt bra på svenska. Textning av video kan behövas för att följa tillgänglighetslagstiftningen.

Canvas Studio URL: Här klistrar du in länken till den video du vill använda (se instruktion nedan).

Caption: Här skriver du den bildtext som kommer synas under videon för besökarna. Denna bildtext kommer visas överallt där videon används, men går att byta ut lokalt genom att välja en annan lokal bildtext. Det är frivilligt att fylla i denna.

Video (external)

Här bäddar du in videor från till exempel Youtube och Vimeo. Observera att detta inte längre är det rekommenderade sättet att lägga till video på. Här kan du till exempel få möjligheten att ha videoklipp med textning, som kan behövas för att följa tillgänglighetslagstiftningen.

Remote video URL: Här klistrar du in länken till den video du vill använda.

Video (local)

Här lägger du till en video i något av formaten mp4, mpeg, avi, ogg, webm eller wmv.

Caption: Här skriver du den bildtext som kommer synas under videon för besökarna. Denna bildtext kommer visas överallt där videon används, men går att byta ut lokalt genom att välja en annan lokal bildtext. Det är frivilligt att fylla i denna.

Så här gör du för att få fram länken som ska anges i fältet Canvas Studio URL.

  1. I Canvas Studio (klicka på Studio i den gröna listen till vänster), klicka på de tre prickarna till höger om rubriken på den video du vill dela. Välj Dela media i menyn som öppnas.
     
  2. Under fliken Länkar, klicka på Skapa offentlig länk.
     
  3. Markera och kopiera länken i fältet Länk.
     
  4. Klistra in URL:en i fältet Canvas Studio URL i Drupal (se ovan).

Radioklipp och podcasts

Du kan bädda in poddavsnitt eller radioklipp på din webbplats i alla typer av innehållsblock där textredigeraren finns, till exempel i bodyfältet på en undersida, i en infobox eller i en textbox. Här går vi igenom hur du hämtar klippets inbäddningskod och hur du sedan lägger till koden i textredigeraren.

Innan du lägger till innehåll i form av ljud på din webbplats, är det bra om du först läser om tillgänglighet kring ljud på Medarbetarwebben.

Läs om tillgänglighet kring ljud (på Medarbetarwebben)

Hämta inbäddningskod för poddar och radioklipp

Du kan bädda in poddavsnitt eller radioklipp från externa webbplatser genom att hämta en inbäddningskod för klippet som du sedan klistrar in i textredigeraren i Drupal. Det kan se olika ut på olika webbplatser hur man hämtar inbäddningskoden, (och det är inte alla webbplatser som erbjuder detta) men det vanliga är att du öppnar klippet och sedan trycker på en "Dela" knapp och därefter kopierar en inbäddningskod.

Exempel: Hämta inbäddningskod från ljudklipp på sverigesradio.se

  1. På sverigesradio.se, öppna det ljudklipp du vill bädda in på din webbplats.
  2. Tryck på knappen "Dela
  3. Kryssa i "Dela från" och ange en tid, om du vill att klippet ska börja spela från en viss tidpunkt.
  4. Kopiera koden under "Bädda in"
  5. Följ nu instruktionerna nedan, under "Lägg till koden i textredigeraren".

Egenproducerade podcasts

För att kunna bädda in egenproducerade poddavsnitt rekommenderar vi att dessa först laddas upp på till exempel Soundcloud. Därifrån kan du hämta en inbäddningskod till klippet, som du sedan kan bädda in med HTML-läget på textredigeraren. Se instruktioner för detta nedan, under "Lägg till koden i textredigeraren".

Lägg till koden i textredigeraren

Här går vi igenom hur du lägger till inbäddningskoden i textredigeraren. Du kan lägga till ditt poddavsnitt eller radioklipp i alla innehållstyper där textredigeraren finns, som till exempel i bodyfältet på en undersida, i en infobox eller i en textbox. 

  1. Gå till textredigeraren där du vill lägga till podden eller radioklippet
  2. Se till att Text format är inställt på Full HTML (Kräver behörigheten Site admin, Site editor eller Site writer)
  3. Aktivera "Source" uppe till höger i textredigerarens verktygsfält
  4. Klistra in koden där du vill ha den. Nu kan du lämna source-läget om du vill för att se hur det blev. 
  5. Tryck på Spara